Tandartsinformatie voor patiënten in Nijkerk

Contact

Bij Tandartspraktijk Corlaer bundelen we onze krachten en specialismen om onze patiënten de beste zorg, de hoogste kwaliteit en het grootste gemak te bieden. Daartoe wordt gebruikgemaakt van de nieuwste technieken. In onze praktijk verwijzen de tandartsen, specialisten en mondhygiënisten naar elkaar door, afhankelijk van het deelgebied dat de betreffende behandelaar beheerst. Op deze pagina lees je meer over onze werkwijzen en de verschillende procedures.

Maak een afspraak

De meest up-to-date medische zorg voor jouw mond

Er wordt bij Tandartspraktijk Corlaer zoveel mogelijk gewerkt volgens zogenaamde evidencebased praktijkrichtlijnen en -diagnostiek, op peil gehouden door onderzoeksresultaten van onder andere systematische literatuuroverzichten (meta-analyses), randomized controlled trials (RCT’s), PICO-systeemgericht probleemonderzoek en andere onderzoeken.

Dat dit nodig is blijkt uit een Nederlands onderzoek waarbij is vastgesteld dat 30 tot 40% van de patiënten niet de meest recente medische zorg ontvangt en dat 20 tot 25% van de verleende zorg overbodig of potentieel schadelijk is (Grol, 2001).

De beoordeling van het functioneren vindt zoveel mogelijk plaats op grond van consensus met betrekking tot werkwijze, behandelingen, onderzoek, steriliteit, hygiëne, verslaglegging en documentatie.

De tandheelkundige specialismen van Tandartspraktijk Corlaer

Bij Tandartspraktijk Corlaer in Nijkerk bieden we een breed scala aan moderne tandheelkundige specialismen aan. De belangrijkste zijn:

  • Preventie en gebitsreiniging
  • Kroon- en brugwerk
  • Implantologie
  • Parodontologie
  • Vroegtijdige screening bij medische complicaties

Lees hieronder meer over de specialismen.

Gebitsreiniging tandarts

Preventie en gebitsreiniging

Een belangrijk onderdeel van algemene tandheelkunde is preventie en mondhygiëne. Vrijwel alle gebitsproblemen zijn terug te voeren op het onvoldoende of verkeerd schoonhouden van de tanden en kiezen. Wij investeren daarom veel tijd en moeite in mondhygiëne. De taken die door de mondhygiënistes worden uitgevoerd zijn in eerste instantie gericht op preventie: het voorkomen van gaatjes in tanden en kiezen (cariës) en het voorkomen van tandvleesaandoeningen.

Wanneer je regelmatig last hebt van het ontstaan van gaatjes, tandsteen of aanslag op het gebit, een vieze smaak of slechte adem, of problemen met de mondverzorging, dan zal je tandarts je binnen onze praktijk doorverwijzen naar de mondhygiënist. Tijdens dit bezoek wordt je gebit gereinigd en gepolijst. Indien nodig krijg je instructies over de manier waarop je je gebit zo goed mogelijk kunt reinigen.

Kronen en bruggen plaatsen

Kroon- en brugwerk

Wat is een kroon

Een kroon is een speciale overkapping van metaal of porselein (of beide), die over een beschadigde of sterk gevulde tand of kies wordt aangebracht. De kroon bestaat uit één stuk en geeft meer stevigheid en bescherming aan de tand of kies onder de kroon. Jouw tandarts zorgt ervoor dat de kroon wordt aangepast aan de vorm en kleur van je eigen tand of kies. Daardoor blijft het een natuurlijk geheel en past het goed in je mond.

De aanschafkosten lijken in eerste instantie hoog, maar kronen zijn zeer duurzaam, waardoor de uiteindelijke kosten laag zijn. Van kronen kun je verwachten dat deze minimaal tien jaar, maar vaak een leven lang meegaan. Natuurlijk kunnen kronen los gaan zitten of afbreken, maar dit zijn uitzonderingsgevallen.

Implantaten tanden

Implantologie

Parodontologie tandvlees

Parodontologie

Parodontologie is de kennis van het parodontium. Het parodontium is het steunweefsel van je tanden en kiezen. Het omvat het tandvlees, de vezels en het bot waarmee de gebitselementen in de kaak bevestigd zijn.

Tandplaque op de tanden en kiezen veroorzaakt een ontsteking in de rand van het tandvlees. De ontsteking kan zich verder uitbreiden van het tandvlees naar het ondergelegen kaakbot. Daardoor gaat kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren.

Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan en ten slotte verloren gaan. Deze vorm van tandvleesontsteking heet parodontitis.

De letterlijke betekenis is ontsteking (= itis) rondom (= para) de tand (= odont), oftewel de ontsteking van de weefsels rondom de tand.

Tandplaque is de belangrijkste oorzaak van parodontitis en komt zowel boven als onder de tandvleesrand voor. Een tijdige behandeling kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen.

Screening bij risicogevallen

Vroegtijdige screening bij medische complicaties

Er is een reeks van aandoeningen, condities en behandelingen waarbij vroegtijdige screening en behandeling van parodontitis nodig is om ongewenste medische complicaties ten gevolge hiervan te voorkomen. Dit zijn onder meer:

  • Diabetes
  • Endocarditis
  • Bij patiënten die al een cardiovasculair accident hebben gehad
  • Bij geplande openhartchirurgie
  • Bij orgaantransplantatie
  • Vóór de zevende maand van de zwangerschap
  • Bij IVF-behandeling
  • Immuun gecompromitteerden
  • Auto-immuunziekten
  • Nierlijden
  • COPD
  • Reumatoïde artritis
  • Bij cytostaticatoediening of radiotherapie

Lees meer: ‘Parodontitis en de medisch gecompromitteerde patiënt’, door drs. Tine Vangsted, dr. Bruno Loos en prof. dr. Hugo ten Cate. Een uitgave van de NVvP uit september 2006.

Het feit dat Bruno Loos zeer recent bij ACTA benoemd is tot hoogleraar op het terrein van parodontitis en algemene gezondheid, onderstreept nog eens het sterk gegroeide belang van dit onderwerp.
Klachten over de tandarts?

Klachten